Hvad laver socialisten Benny Dall i tophåndbold og benhårde millionforretninger?

Enhedslistens byrådsmedlem, Benny Dall har fået en ny kasket på. Nu skal han være med til at skaffe millioner af kroner til Koldings elitehåndbold.

Da den tidligere bestyrelse i KIF Håndbold Elite A/S trak sig, meldte Benny Dall sig på banen. Nu er han valgt som et af de nye bestyrelsesmedlemmer, der skal sikre KIFs overlevelse i håndboldligaen.

Men hvad laver en socialist i en elitehåndboldklub, der må drive benhård forretning for at overleve?

Vi har spurgt ham.

     Er det Benny Dall eller Enhedslisten, der markerer sig?

  • Det er vist Benny Dall, der tænker, at det er simpelthen for meget, hvis den her klub lukker. Men jeg har da tænkt tanken, at andre undrer sig over, hvad fanden Enhedslisten laver i en privat professionel klub, hvor pengemændene plejer at have magten. Så svaret er: Jeg er medlem af Enhedslisten, men jeg gør det som privat person. Min politiske vinkel på det her er, at jeg synes, det er et kæmpe stort kulturprojekt. Vi har jo lige reddet et teater og lavet en lokal koldingensisk egnsteateraftale. Det var enormt vigtigt. Det har stor værdi både for mig og for Enhedslisten. Det tænker jeg også KIF håndbold har.
  • Jeg synes, det der er vigtigt i forhold til KIF er, at der kommer noget folkesjæl tilbage. At hallen bliver fyldt, vi spiller nogle kampe, vi går op i det, og vi får flere lokale spillere på holdet, vi trækker på vores egne amatører. Alt det, der gør, at det giver lokal forankring og også giver mening for amatørerne. Det er blevet meget professionelt, siden man indledte Kolding- København samarbejdet. Det er noget af den kultur, jeg synes, er forsvundet. Det der med fællesskab inde i hallen. Og måske også mere direkte samarbejde mellem amatører og de professionelle.

     Er det ikke prisen for at være med i toppen?

  • Nej, det er det ikke. Prisen for at være med i toppen er, at man skal finde nogle penge. Det koster vel rask væk en million kroner i måneden at drive en eliteklub i ligaen. Og så ligger man måske et eller andet sted i midten og kan være heldig at komme med i slutspillet. Det koster penge. Derfor kan man jo godt ved siden af, at der er nogen, der bidrager med penge, gøre det muligt for mange at bidrage med lidt i stedet for bare at satse på nogle store. Eller kombinere begge dele.

     Hvordan forestiller du dig folkelig forankring?

  • At folk kan forbinde sig med klubben og de værdier, den står for. At de ikke bare tænker, at det er nogle rige nogle, der har en klub, de leger lidt med.

     Er der også tale om folkelig økonomi?  

  • Nu er vi jo i gang med at samle penge, hvor vi også retter henvendelse til mindre sponsorer – altså ikke nogle i millionklassen – til håndværksmestre og andre, der bare gerne vil se håndbold og bakke op om klubben. Så laver vi også noget, der hedder ”KIF and Friends” – en støtteforening, hvor man kan give knap 2000 kroner for at støtte klubben. Det er jo så de mennesker, der vil en klub og knytter sig til den. Men det kræver også, at klubben leverer tilbage både i oplevelser og i værdier, der betyder noget. At man kan se sin egen ungdomsspiller eller fætter eller kusine, der har gået på et hold, lige pludselig bliver spiller på et professionelt hold. Den lokale tilknytning.

    Hvorfor er det vigtigt, at det er på højt plan. Hvorfor er det så vigtigt for dig at have et elitehold at        du kaster dig ind i det? 

  • Nu synes jeg, at KIF Elite har haft nogle fantastiske håndboldspillere og har spillet nogle helt forrygende kampe. Jeg synes, det sætter Kolding på landkortet. Ligesom vi har et universitet, der sætter Kolding på landkortet, også et egnsteater, der sætter Kolding på landkortet.  Så vi kan ikke løbe fra, at den her klub jo altså bare har et stærkere brand end Kolding by. Det er også værd at tænke over. Det er mange ting, men det er først og fremmest, at en sportsklub godt kan identificere en by og også kan få opbakning fra sin bys befolkning til at udtrykke nogle værdier, man er stolt over.

     Skal spillerne gå ned i løn?

  • Det er der lavet en aftale om. De går ned i løn. Vi har lovet spillerne ikke at fortælle hvor meget. Også fordi vi ikke ønsker at rippe op i den forhandling, der var med den tidligere bestyrelse. Men spillerne går ned i løn i hele den kommende sæson, og det har de accepteret. Vi er glade for, at de har accepteret det og også, at vi så har det hold, vi gerne vil have.

     Er det Enhedslistepolitik at sørge for, at folk går ned i løn?

  • Nej, det er det ikke. Men de er jo professionelle, og de kan sige nej og forhandle. De har deres spillerforening og deres fagforening, der har været med til at anbefale den grænse for lønnedgang, vi har aftalt. Nej, det er det ikke. Jeg tænker det her var enten eller. Enten har man et arbejde eller ikke. Det kan man så synes om eller ej. Dertil kan man sige, at der er åbnet for, at de, der sponsorerer klubben, kan give et bidrag på 200 kroner, som går ubeskåret til spillerne. Så vi anerkender, at vi vil gerne imødekomme dem, hvis vi kan.

Hvorfor holder du dig ikke til Enhedslistens normale kerneområder som solidaritet med                       lønmodtagerne og de udsatte og derudover god offentlig velfærd i skoler og børnehaver. Hvorfor         koster du dig nu også ind i elitehåndbolden?

  • Ha, ha. Det gør jeg simpelthen fordi, jeg var oprørt over, at jeg mødte op til generalforsamling, og så fik vi bare besked om, at de ville lukke klubben. Jeg blev bare så oprørt over den behandling af en fænomenal klub. Sådan er det jo nogle gange, at man involverer sig i noget, man synes, betyder noget, og så passer det måske ikke lige ind i et stereotypt billede af, hvad Enhedslisten plejer at gøre.

     Hvad signalerer det, at Enhedslistens byrådsmedlem kaster sig ind i det her?

  • Jeg håber ikke, det signalerer noget dårligt eller er på konfrontationskurs med principperne. Det her betyder jo ikke, at vi ikke vil gøre alt for at støtte amatørsporten. Det her et helt særligt sats på at sige, at vi har noget vigtigt i Kolding, en kulturinstitution, som jeg synes, vi skal bevare. Så spiller jeg en rolle i det og gør noget for det. Det håber jeg så, folk tager med ro og ikke bliver skidesure over i det mindste.

     Du må jo selv have overvejet den konflikt, du risikerer at komme i. Altså konflikten mellem at               være socialist og skulle deltage i et privatkapitalistisk foretagende?

  • Sådan er der så meget, man kan komme i konflikt med, når man er socialist. Der er mange billeder på, hvad socialister render rundt og laver. Nu prøver jeg altså på at støtte sportslivet på den her måde. Det har jeg ikke nogen dårlig samvittighed over. Tværtimod.