Kampgejst på Akseltorv: Skam jer byrådspolitikere!

Trods den dystre baggrund var stemningen god, da flere hundrede demonstranter samlede sig foran Koldings rådhus for at protestere mod de millionbesparelser, som flertallet lidt senere ville gennemføre indenfor i byrådssalen. I alt vil nedskæringerne være på 80 millioner kroner i år stigende til 160 millioner kroner i 2023. En nedsabling af velfærden i Kolding Kommune.

“Kolding Byråd, Kolding byråd sover I ? – Vi vil have velfærd” sang demonstranterne højere og højere efterhånden som mørket sænkede sig over Akseltorv. 

Børn og voksne dansede sig til varmen

Betina Damgaard Sørensen fra  #hvor er der en voksen havde indkaldt til demonstrationen for at protestere mod besparelser på 38 millioner på børnepasning og folkeskolerne til næste år. En besparelse der stiger til 70 millioner kroner i 2023.

  • Tusind, tusind tak, fordi så mange er mødt frem for at kæmpe for børnene. Politikere, hold nu op med alle de store prestigeprojekter og kæmpemarinaer, sagde Betina Damgaaard Sørensen.

Dorthe Kastberg fra Børns Trivsel i Kolding tog også mikrofonen og forklarede om konsekvenserne af flertallets nedskæringer.

  • Lærere og pædagoger, I gør, hvad I kan. Men rammerne, der er sat er helt hul i hovedet. Børn mangler flere hænder. Jeg bliver så glad, når jeg ser så mange bakke op om vores børn og bakke op om personalet. Det kan godt være, at regningen er dyr nu, men den bliver meget dyrere om tyve år, hvis vi skærer nu.
Betina Damgaard Sørensen indkaldte til demonstration mod nedskæringer på dagsinstitutioner og skoler. Men det udviklede sig til en bred protest mod social ulighed og nedskæringer på udsatte borgere i Kolding

Ordet var frit på demonstrationen, og det viste sig, at det var en bred bevægelse, der havde samlet sig. Politikerne fik læst teksten over en bred kam. Sundhedspersonale, socialrådgivere og brugere fra Koldings væresteder for udsatte deltog i protesterne. “Nedskæringer fra vugge til grav. Det er direkte uartigt. Skam jer” som et medlem af Kolding Kommunes Udsatteråd rammende slog fast.

Thomas Engel, næstformand i Udsatterådet deltog i demonstrationen og kritiserede, at besparelserne rammer værestederne for udsatte
  • Vi har haft et fantastisk samarbejde med kommunen indtil nu, men nu er vi blevet taget bagfra. De Frie Fugle skal ikke flyttes. Det er helt forkert at lade misbrugere gå sammen med folk, der lige er blevet afvænnet. Det hele er trukket ned over brugerne uden at snakke med os. Det er meget dumt.
Denne trobadour deltog også i protesterne med en sang om, “hvordan det hele er idag”.

Mange forskellige mennesker valgte at møde frem for at sige deres mening. Kolding har fået en bred bevægelse, der vil bekæmpe den socialt skæve udvikling, som flertallet bestående af Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og de Radikale har besluttet at gennemføre.

Men Kolding har også fået et rødt firkløver, der siger nej til at forringe forholdene for børn, arbejdsløse, syge og handicappede. De fire politikere deltog i demonstrationen, inden de gik ind til byrådsmødet for at slå et slag for social retfærdighed. Et slag de tabte. Det store borgerlige flertal valgte sammen med Socialdemokratiet at gennemføre en voldsom nedsabling af velfærden i Kolding.

Det røde firkløver består af Hanne Dam, der har forladt Socialdemokratiet, Benny Dall fra Enhedslisten, Mette Voss og Hans Holmer fra Socialistisk Folkeparti.