Valgmøde: Dårlige busforbindelser, nedslidte skoler og skolemad

1100 elever fra 7.-10. klasserne på Kolding Kommunes folke- og privatskoler mødtes mandag formiddag på Kolding Teater til landets største valgmøde for skoleelever.
De har endnu ikke stemmeret – eleverne i 7.-10. klasserne på skolerne i Kolding Kommune. Men de har nogle klare holdninger til, hvad der er vigtigt for dem og hvad politikerne i Kolding Byråd skal prioritere. Det fremgik blandt andet af en række små videofilm, som eleverne havde lavet som forberedelse til landets største valgmøde for de ældste elever, som mandag formiddag blev holdt på Kolding Teater.
1100 elever deltog i mødet, og det samme gjorde repræsentanter for de ti partier, som er opstillet til Kolding Byråd. Blandt dem også Enhedslistens spidskandidat, Benny Dall, og han kunne konstatere, at de indspark eleverne kom med langt hen ad vejen flugter ganske godt med en række af de prioriteringer Enhedslisten har arbejdet med i den forgangne byrådsperiode – og også vil arbejde med i den kommende periode.
Det drejer sig blandt andet om at øge kvaliteten i folkeskolen – både når det handler om undervisningen og de fysiske rammer. Ved det budgetforlig, der blev indgået af et byrådsflertal i efteråret 2019 blev der gennemført mærkbare besparelser på skolerne. I elevernes film blev der blandt andet sat fokus på, at flere af kommunens skoler er voldsomt nedslidte.
Et andet emne, som var i fokus var den kollektive trafik – eller manglen på samme. Når eleverne fra Alminde og Viuf vil ind til Kolding efter skoletid og til fritidsjob må de ofte vente op imod en time på, at der kommer en bus – og sidst på dagen kører der ingen bus tilbage. Så må de have mor og far til at hente sig.
I panelet blev der fra næsten alle sider udtrykt stor velvilje til at forbedre den kollektive trafik, men virkeligheden er en anden, når byrådet skal prioritere midlerne.
-I byrådet vælger et flertal at afsætte 250 millioner kroner til en omfartsvej rundt om Nr. Bjært. En stor del af de penge kunne være brugt til at forbedre den kollektive trafik og til flere og bedre cykelstier. Det er et spørgsmål om politisk prioritering, slog Benny Dall fast.
Flere og bedre cykelstier. Enhedslisten vil prioritere den kollektive trafik

En lang række andre emner var oppe at vende i debatten. Der var fra flere sider ønske om et ungdomshus, et havnebad, mere liv i bymidten, og så blev skolemad til eleverne også et emne, som optog en pæn del af taletiden.

Benny Dall slog sammen med SF’s spidskandidat, Villy Søvndal, til lyd for, at skolerne tilbyder eleverne et måltid mad – blandt andet fordi mange elever i dag kommer i skole uden madpakke.
-I Kolding Kommune er der 300 familier, som lever under fattigdomsgrænsen. Af hensyn til blandt andet de børns sundhed, som lever i de familier er det en rigtig god idé at indføre skolemad. Alle erfaringer viser også, at der hvor man har indført skolemad spiser børnene og de unge mindre fast food. Så det er også af hensyn til sundheden. Det er ikke let at lave skolebespisning, men det er vigtigt, understregede Benny Dall.
I kølvandet på valgmødet blev der holdt en afstemning blandt de 1100 skoleelever, og her fik man vished for, at det ikke var en helt ringe idé af de radikale at stille med en kandidat, som ikke var meget ældre end de elever, som deltog i mødet. Den radikale kandidat, 18-årige Jonathan Dyring Løvbom fik således en tilslutning af næsten nordkoreanske dimensioner – 80 procent af stemmerne.
Enhedslisten fik 4 procent, SF og S fik hver 3 procent, mens Venstre og LA fik hver 3 procent, Nye Borgerlige 1 procent og de konservative 0 procent af de i alt 782 afgivne stemmer ved Danmarks største skolevalgmøde.